maskeradEtt år på Lunden

Året börjar med julgransraskning då vi tar en svängom och sedan kastar ut vår gamle vän granen och smakar på pepparkakshuset. På årstidsbordet kommer Kung Vinter fram på sin tron med isbjörnen som vaktar porten.

I februari har vi maskerad med varierande tema såsom cirkus, indianer, slottet, i skogen, i havet eller mellan himmel och jord etc. Barnen får komma utklädda och olika spännande händelser sker denna dag. Lunden förvandlas passande efter tema och leken får inta nya former.

Vid påsk pysslar vi med att tex så gräs, färga ägg och tova kycklingar. Vi plockar in påskliljor och på festdagen har vi dockspelet om ägget som rullar ur redet ut på äventyr. På årstidsbordet ligger Höna Pöna och värper ägg som sedan blir ulliga små kycklingar. Vi har påskbord till lunch denna dag med mycket gott barnen får plocka till sig själva.
Vid pingst gör vi fåglar av papper och färgade långa svansar som får följa med på vår heldagsutflykt till ån där vi leker hela dagen och har med oss matsäck. Prinsessan Vår har funnits på årstidsbordet ett tag och blivit välkomnad av Gumman Tö som tog bort all snö.

6213Till sommaren har vi sommarfest då hela familjerna får komma på eftermiddagen. Innan har barnen fått se dockspel om sig själva där barn som ska sluta och börja skolan blir huvudpersonerna. De lämnar Lunden och får då av fröken en lyckosten att bära med sig i livet. Vi gör många jordgubbstårtor som barnen bjuder sina familjer på. Tidigare i den veckan har vi klätt midsommarstång som vi dansar runt och sjunger sommarsånger med stor glädje. Alla barn får en sommargåva av oss.

Höstterminen börjar med Skördefesten då vi bär varsin korg och skördar på åkrar och i växthus i närheten. Barnen får ta med sig det de plockat hem. Barnen får titta på dockspelet om Axet som tuppen Rödkam hittar men som mössen Hit och Dit inte har tid att hjälpa honom med. På årstidsbordet ligger grönsaker, pumpor och solrosor står vackert i en vas.

 

 

 


4076Mikaelifesten firar vi sedan och den är mäktig för barnen på höstkanten. De blir dubbade till riddare, prins, prinsessa eller vad de önskar med egen tillverkad krona och en mantel. De får plantera en lök i jorden som sedan växer upp till våren. Vi tänder eld ute och grillar till lunchen och sedan blir det en ”prinsess-prins-riddaretårta” till efterrätt. De får se dockspelet om Törnrosa. På årstidsbordet kommer mossa, kottar, stenar, nypon, löv, kastanjer och allt annat man nu hittar i naturen fram. Draken gömmer sig i en grotta.

Lyktfesten kommer i November när det blivit vintertid och det mörknar redan vid fem. Alla familjer är då välkomna och vi vandrar runt i trädgården med tända lyktor och lyser upp för småfolket, de där vi inte riktigt ser men som finns där och sköter om allt i naturen som vi inte kan eller hinner. Vi startar en värmande brasa på kvällen och bjuder på barnens bakade bullar och äpplemust. Tidigare på dagen har vi gått och lyst upp för småfolket inne med de lyktor som barnen själva tillverkar i dagarna innan. De får se dockspelet om flickan med lanternan som söker efter solen som ska hjälpa henne tända sin slocknade lykta. På årstidsbordet kommer småfolket fram bland höstens alla fynd.

e-adventstrFörsta advent tänder vi första ljuset i kransen och välkomnar alla familjer på förmiddagen till adventsträdgård då alla barn får tända ett eget första ljus efter att gått in i en granrisspiral till det stora tända ljuset. En ängel följer dem in som beskyddare. På årstidsbordet få barnen får turas om att sätta upp en stjärna varje dag fram till jul.

På Luciadagen kommer luciatåg till oss och sprider härlig stämning. Barnen får sitta och njuta av detta och fika lussebullar som tomten bjuder runt på.

Julfesten har vi hela dagen med dans runt granen och bakning av lussebullar och pepparkakor. Vi äter julbord till lunch och tittar sedan på dockspelet om gröten som kokar över. Familjerna kommer på eftermiddagen och efter dans och fika får de ta hem allt sitt julpyssel.

Inloggning